46.lv
Sestdiena, 2024. g. 01. jūnijs 46.lv на Twitter 46.lv на Facebook
Vārda diena: Bernedīne, Biruta, Mairita/ Иван, Сергей, Корней, Игнат
lat.46.lv/ru/ » RĒZEKNES ZIŅAS

Latviešu IT entuziasti rada "Mozilla Firefox" versiju latgaliešu valodā

Фото: Edijs Pālens/ LETA
Šonedēļ realizēta pārlūka "Mozilla Firefox" versija latgaliešu valodā, aģentūru LETA informēja pasākuma organizatori.
Šo papildinājumu izstrādāja informācijas tehnoloģijas (IT) uzņēmuma "Turn" valdes loceklis Raivis Dejus sadarbībā ar Latvijas Universitātes Datorikas fakultātes (LU DF) absolventu Rūdolfu Mazuru un latgaliešu valodas zinātājām Zaigu Lāci, Evu Kasparenoku un Kristīni Pokratnieci. 
 
Latviešu valodā "Firefox" jau ir gandrīz septiņus gadus un, kā uzsver Dejus, "dažādu interneta programmu veidošana lokālajās valodās padara tās pieejamas plašākam cilvēku lokam. Tajās tiekot iekodēts kultūras un vēstures mantojums un valoda paliek dzīva. Tieši tāpēc tulkošana latgaliešu valodā šķitusi loģisks solis. Ikviens no iesaistītajiem cilvēkiem to esot darījis prieka pēc savā brīvajā laikā, jo uzskata, ka ar šādiem darbiem var mainīt pasauli un to padarīt labāku. 
 
"Firefox" ir atvērtā pirmkoda bezmaksas interneta pārlūks, ko izstrādāja "Mozilla Foundation" 2002.gadā. Tā ir sabiedriska organizācija, kuras mērķis ir veidot labāku internetu un veidot to cilvēkiem, nevis peļņas gūšanai. Šobrīd pārlūks ir pieejams vairāk nekā 87 dažādās valodās. 
 
Papildinājums ir veidots no latviešu valodas tulkojuma, izmantojot LU DF studenta Mazura tulkošanas rīku, ko viņš izstrādāja savā bakalaura darbā. Latgaliešu valodas versiju ir iespējams pievienot savam "Firefox" pārlūkam, lejupielādējot latgaliešu valodas paku. 
 
 
lat.46.lv  

Комментарии (0-2/2)
Andis Krivms 09.10.2015 10:18
Lieliski!Tas ir liels solis uz savstarpēju saprašanos un pats galvenais uz sapratni par to, ka katram ir tiesības būt tam un tādam kāds viņš ir! Paldies autoriem!
Rūdolfs 09.10.2015 18:11
Kur val ielādēt un notestēt?
Pievienot komentāru
Vārds:
Komentārs:
Foto:
Links uz video (Youtube,Vimeo):
  Apliecinu, ka esmu iepazinies un pieņemu komentāru izvietošanas noteikumi


 

Profesiju aprakstu katalogs
Amatu aprakstu paraugi


Powered by "Esteriol Design Studio"